/ ThinkStock/Getty Images
Отказ от тютюнопушенето, ограничаване на алкохола и повече физически упражнения могат да подсилят организма и да помогнат да бъде преодолян стресът в условията на пандемията от COVID-19, посъветва на пресконференция в Женева вчера генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, съобщи ТАСС.

"Даваме препоръки не само на държавите, но и на хората - каза Гебрейесус и напомни, че пандемията коренно е променила живота на обществото. - В тези трудни времена е важно да продължим да следим за физическото и психичното си здраве".

Фактите, които ще те накарат да откажеш цигарите (ВИДЕО)

Първо, трябва да се придържаме към здравословна диета, която помага на имунната система да работи както следва. Второ, трябва да ограничим употребата на алкохол. Трето - да престанем да пушим, защото пушенето увеличава риска от тежки болести в случай на заразяване с коронавирус. Четвърто, необходими са физически упражнения не по-малко от 30 минути за възрастните и един час за децата.

Тедрос Аданом Гебрейесус препоръча също разходки на открито, ако това съответства на правилата, установени от местните власти в условията на пандемия. Ако няма възможност за излизане на улицата, трябва да се правят упражнения у дома.

142 вече са положителните проби за коронавирус у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Танцувайте под звуците на музика, занимавайте се с йога или изкачвайте и слизайте по стълби" - каза Гебрейесус. При работа от дома на всеки половин час, трябва да се почива три минути.

Добре е да отделяме внимание и на психичното си здраве.

Стайните растения, които са полезни за здравето ни (ВИДЕО)

"Обикновено в кризисни периоди възниква стрес. Общуването с хора и доверието могат да помогнат в такава ситуация. Поддръжката на други хора ще помогне и на вас самите".
Гебрейесус посъветва също да слушаме музика, да четем книги, да играем.

"Получавайте информация от надеждни източници един или два пъти дневно" - препоръча генералният директор на СЗО.
БТА