/ БГНЕС
Спешното отделение в болницата „Ал-Шифа“ в северната част на Газа, опустошено от израелските бомбардировки, е „кървава баня“ и „има нужда от реанимация“, каза СЗО в неделя. Екип от Световната здравна организация и други агенции на ООН успя да достави медицински консумативи в събота в болницата, най-голямата в палестинската територия, предаде АФП.

В изявление на СЗО се казва, че „десетки хиляди разселени хора използват сградата на болницата и територията за подслон“ и че има „остър недостиг“ на питейна вода и храна. „Екипът описа спешното отделение като „кървава баня“, със стотици ранени пациенти вътре и нови пациенти, пристигащи всяка минута“, каза организацията, добавяйки, че „пациентите с травматични наранявания се зашиват на пода... (и ) не е налично лечение на болката".

Журналист на „Ал Джазира“ е убит в Газа, друг е ранен

Болницата функционира в минимален мащаб с много малко персонал и СЗО каза, че „критичните пациенти се прехвърлят в арабската болница „Ал-Ахли“ за операции“. Операционните зали не работят поради липса на кислород и консумативи, а според екипа на СЗО става дума за "болница, нуждаеща се от реанимация". Само 30 пациенти могат да получат диализа дневно.

В момента „Ал Ахли Араб“ е единствената болница, която „частично функционира“ в цялата северна част на ивицата Газа, докато три болници „Ал Шифа“, „Ал Ауада“ и „Ал Сахаб“ функционират на минимум. Преди войната е имало 24 действащи съоръжения.
БГНЕС