Не е необходимо да се правят масови ваксинации срещу вируса на маймунската едра шарка, който в момента засяга някои части на света. Това заяви високопоставен служител на Световната здравна организация (СЗО).

Д-р Силви Бриан, директор на отдела за готовност и превенция на епидемии и пандемии в СЗО, говори на специален брифинг за държавите членки на организацията по време на 75-ата Световна здравна асамблея на тема "Епидемията от маймунска едра шарка в много страни".

219 случая на маймунска шарка са потвърдени в света

"Това е зоонозна болест, което означава, че се предава от животни. Но за съжаление все още не знаем какъв е животинският резервоар за този вирус", каза тя.

Бриан заяви, че заболяването е ендемично в повече от девет държави в Африка, където през последните години е имало огнища. "Досега ни съветваха, че няма нужда от масова ваксинация и няма нужда от големи имунизационни кампании", добави тя.

Тя отбеляза, че до момента са съобщени близо 200 случая по целия свят, и заяви, че броят им може да се увеличи през следващите дни, тъй като това е "само началото на това събитие".

Публикуваха инструкции за диагностициране на маймунската шарка у нас 

"Не препоръчваме забрани или ограничения за пътуване и трябва да продължим да съобщаваме за това, което знаем, какво се прави, и наистина да успокоим обществеността. Въпросът е, че просто трябва да предприемем правилните мерки", добави служителят на СЗО.

БГНЕС