/ iStock/Getty Images
Ефективността на лекарството Ремдесивир за лечение на COVID-19 все още не е потвърдена, проучванията продължават, съобщи на брифинг в Женева главният научен специалист на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан в коментар, че САЩ са изкупили почти целия запас от това лекарство, предава TACC.

Експертът обърна внимание на смесените оценки на ефективността на това лекарство. „Все още се правят много изследвания върху Ремдесивир - припомня тя. „В момента знаем публикация от Китай, че то не е показало никакви полезни свойства. Има и публикация от NIH (National Institutes of Health в САЩ - ТАСС) за намаляване на продължителността на хоспитализацията с около 30% при пациентите, които са го приели “, каза Сваминатан.

Според нея „известно е, че Ремдесивир е антивирусно средство, но не знаем каква е неговата ефективност“. "Планът е да продължим клиничните изпитвания, защото трябва да получим отговор на въпроса за неговата ефективност", каза експертът.

Според нейните прогнози „в следващите седмици“ ще бъде възможно да се анализират данни от проучването на Ремдесивир. Тя също така смята, че „през следващите седмици и месеци“ предлагането на това лекарство на пазара ще се увеличи във връзка с получаването на лицензи за производство на генерични продукти.
Агенция "Фокус"