/ ThinkStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че липсата на нови антибиотици застрашава борбата срещу разпространяването на резистентни към лекарствата бактерии, които ежегодно причиняват смъртта на десетки хиляди хора, предаде Франс прес.

СЗО публикува два нови доклада за липсата на нови антибиотици.

Разходите за лекарства у нас високи, болничният престой е по-кратък спрямо ЕС

"Никога досега заплахата, свързана с резистентност към антибиотици, не се е нуждаела от толкова спешни мерки - заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. - Провеждат се много инициативи за намаляване на резистентността, но е нужно също страните и фармацевтичната индустрия да се ангажират повече и да осигурят нови лекарства."

Антибиорезистентността, свързана с факта, че някои бактерии стават резистентни към антибиотици, е смятана за заплаха от СЗО, която се опасява, че светът се е насочил към ера, през която инфекции ще започнат отново да сеят смърт.

Смъртните случаи от епидемията от морбили в Самоа достигнаха 73

Около 33 хиляди души в Европа ежегодно умират от инфекции, свързани с резистентност към антибиотици, докато в САЩ смъртните случаи са почти 35 хиляди. "Виждаме, че ефикасните срещу резистентните бактерии антибиотици не достигат - отбеляза експертът Петер Бейер от СЗО. - Това е една от големите заплахи за здравеопазването."
БТА