/ ThinkStock/Getty Images
Най-малко 73 души, предимно деца, са починали досега в Самоа поради епидемията от морбили от миналия месец насам, съобщи ДПА, като се позовава на правителството на тихоокеанската държава.

Според последните данни от понеделник сутрин на министерството на здравеопазването на Самоа от началото на епидемията са регистрирани 5267 случая на морбили.

Към 15 декември в резултат на кампанията за ваксинация 93 процента от населението е ваксинирано. Властите помолиха неваксинираните жители да окачат червени флагчета на домовете си, за да улеснят кампанията.

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

В средата на ноември властите обявиха извънредно положение и затвориха училища и университет. На всички жители под 19-годишна възраст е забранено да участват в публични събирания.

Според новозеландското радио RNZ се смята, че епидемията от морбили е започнала от Нова Зеландия, но досега е засегнала и други страни, включително Фиджи и Тонга. Самоа беше засегната най-тежко поради ниското равнище на ваксинация - между 28 и 40% по данни на УНИЦЕФ.

Епидемия от морбили обхвана остров Самоа

По-рано този месец Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че епидемии от морбили се наблюдават във всички региони на света, като регистрираните в СЗО случаи са били 413 хиляди до началото на ноември, докато за цялата минала година са били 353 хиляди. Според организацията причината е в недостатъчното равнище на ваксиниране в най-бедните страни.
БТА