Съвместно заседание на правителствата на България и Турция в Анкара
Съвместно заседание на правителствата на България и Турция в Анкара / Sofia Photo Agency, архив
Съвместно заседание на правителствата на България и Турция в Анкара
51502
Съвместно заседание на правителствата на България и Турция в Анкара
  • Съвместно заседание на правителствата на България и Турция в Анкара

Правителствени делегации на България и Турция ще проведат съвместно заседание в турската столица Анкара. По време на заседанието ще бъде подписан меморандум за взаимно създаване на културни центрове в двете държави и програма за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство. В рамките на еднодневната визита премиерът Бойко Борисов ще се срещне със своя колега Реджеп Таийп Ердоган и с президента на Турция Абдуллах Гюл.

Меморандумът за взаимно създаване на културни центрове предвижда България да има свой културен център в Истанбул, а Турция да направи своя в София. Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните. Другият съвместен документ предвижда конкретни дейности по опазване на обекти на недвижимото културно наследство, намиращи се на територията на двете страни. Българската страна планира експедиции в района на Одрин, Къркларери, Визе и Текирдаг, фотограметричното заснемане на сградата на Българската екзархия в Истанбул, на църквата в с. Коюн Баба. Ще бъдат подготвени различни проекти, сред които за реставрация на българския метох при църквата „Св. Стефан" и за благоустрояване на българските гробища в Одрин.

Програмата на правителствената делегация предвижда още полагане на венец в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, среща с президента Абдуллах Гюл, среща „на четири очи" между премиерите Бойко Борисов и Реджеп Таийп Ердоган, и официална вечеря в чест на българската делегация.