/ Thinkstockphotos
Съветът на Европа изрази безпокойство от политическите намеси, които пречат на независимостта на обществените медии в Европа, предаде АФП, като се позова на обръщение на европейския комисар по правата на човека Нилс Мужниекс, публикувано в навечерието на Световния ден на свободата на печата - 3 май.
 
През 2015 г. Съветът на Европа създаде платформа за увеличаване на закрилата на журналистиката и сигурността на журналистите. "Положението е тревожещо. Все повече са сигналите за политическа намеса в редакционната линия на обществените медии, за недостатъчна правна защита срещу политическите влияния или за липса на бюджетните ресурси, необходими за гарантиране на независимостта на обществените медии", отбелязва Мужниекс.
 
"Репортери без граници": България е на 109-о място в класацията за свобода на медиите

Еврокомисарят цитира назначенията на шефове на обществени телевизии в Испания, медийната реформа в Полша, внезапните смени в персонала на обществени медии в Хърватия, натискът, упражняван от политическа партия върху надзорния съвет на обществена медия в Украйна.
 
Независимостта е жизненоважна, но обществените медии трябва да разполагат също със стабилно и достатъчно финансиране, за да се избегне политическа зависимост, подчертава Мужниекс. Елиминирайки временно ЕРТ (гръцкото национално радио и телевизия) в рамките на усилията за намаляване на разходите, гръцките власти накърниха тежко плурализма на медиите на страната, припомня той.
 
Комисарят по правата на човека обръща внимание и на проблема с умножаването на необективните новини или чиста дезинформация, чието разпространение се увеличава от социалните медии.
 
Свободата на медиите е застрашена по цял свят

"Проблемът с дезинформацията няма да се реши, като се налагат ограничения на дадено съдържание или произволно блокиране, а като се бди за това населението да има достъп до точна и безпристрастна информация в обществени медии, на които то има доверие", изтъква Мужниекс.
 
В страни, в които обществените радиа и телевизии се ценят от населението и разполагат с нужните ресурси, има по-малко десен екстремизъм и корупция и повече медийна свобода, допълва той.
БТА