/ ThinkStock/Getty Images
На среща в Алжир съседните на Либия държави отхвърлиха днес "всякаква външна намеса" в раздираната от гражданска война северноафриканска страна, предаде Франс прес.
По инициатива на Алжир на една маса седнаха външните министри на Тунис, Египет, Чад и Мали. Участваха също дипломати от Судан и Нигер, за да потърсят политическо решение на конфликта, който заплашва стабилността на целия регион.

На срещата присъства и германският първи дипломат Хайко Маас, който информира участниците за резултатите от международната конференция на високо равнище, състояла се миналата неделя в Берлин.

На пресконференция след форума ръководителят на алжирската дипломация Сабри Букадум каза, че на срещата е била изтъкната необходимостта Либия да се разглежда като единна държава и да се зачита суверенитетът на законните власти върху цялата ѝ територия.

Захариева: Целта ни е постигане на истинско примирие в Либия (СНИМКИ)

Тази среща не е механизъм, а по-скоро възможност за съгласуване на мнения и координиране, за да може да се чуят гласовете на съседните държави на международен форум, обясни Букадум.

Алжирският външен министър каза, че участниците отхвърлят всяка външна намеса в Либия и са насърчили воюващите страни в Либия да разрешат вътрешната криза по мирен начин.
"Уверени сме в способността на либийците да преодолеят различията си по пътя на диалога и на помирението и да постигнат политическо уреждане", подчерта Букадум и призова в намирането на решение да бъдат включени също Африканският съюз и ООН.

Новият алжирски президент Абделмаджид Тебун, който беше поканен в на конференцията в Берлин, предложи да бъде домакин на вътрешнолибийски диалог.

Берлин събира световни лидери заради кризата в Либия

Има декларации на Сарадж (премиерът на международно признатото либийско правителство), има декларации от страна на Хафтар (командващият източните сили), в които се отбелязва, че единственият фактор, който може да уреди проблема, е Алжир. Имаме тяхното доверие, каза вчера Тебун на среща с обществени и частни алжирски медии.
"Всички настояват за посредничеството на Алжир. Това е насърчително. Мирът в Либия е равнозначен на мир у дома ни", подчерта Тебун.

Либийското правителство на националното съгласие обяви днес, че отваря отново единственото действащо летище в столицата Триполи - Митига, след като вчера то беше затворено заради ракетен обстрел и заплахи от силите на Хафтар да свалят всеки самолет, който лети над столицата, посочи АФП.

Летището затвори за няколко часа след експлозията на шест ракети в съседство. Въздушният трафик беше възстановен, но вечерта пак беше спрян след обвинения от говорител на Хафтар към правителството на националното съгласие (ПНС), че го използва за военни цели и като база за турските войници, изпратени в подкрепа на ПНС.