/ Istock
За православните вярващи, които празнуват по Юлианския календар, днес е Бъдни вечер, съобщава Танюг.

В Сърбия има множество традиции и обичаи, които се изпълняват на Бъдни вечер.

Денят започва рано сутринта с отсичането на бъдника, който се внася в къщата по мрак. Бъдни вечер се отбелязва и с литургия и събиране на семейството около постната трапеза, която включва мед, лук, фасул, зеле, риба, плодове и ядки (орехи, лешници, ябълки, сушени сливи), разказва сръбският вестник „Данас“. Сутринта на Бъдни вечер се меси и хляб, който вечерта се разчупва с ръце.

Празникът получава името си от отсечения клон на дъба бъдник – свещеното дърво на славяните.
Това е и последният ден от коледните пости, с които вярващите се подготвят да отпразнуват Коледа – раждането на Исус Христос.

Един от обичаите е заедно с бъдника в къщата да се внесе и жито, така че следващата година да бъде плодотворна. Внася се и слама, с която се принася жертва на духа на Христос, който се е родил в сламата. На Бъдни вечер не се спи, а се бди и се очаква свещеният момент на Рождество Христово.

Някои хора слагат на трапезата си пари, за да бъде богата цялата година, разказва сръбското издание „Курир“. Със същата цел се яде и маково семе в деня на Бъдни вечер. Не се пие алкохол, за да не бъде „пияна“ цялата година.

Според вярванията на Бъдни вечер нищо не трябва да се изнася от дома.

Има традиция на Бъдни вечер да се трошат орехи, за да се види какви ще бъдат късметът и здравето на семейството. 
Бъдни вечер е също така време да простим и да се помирим с хората, с които сме се карали през годината, пишат още сръбските вестници.
Симона - Алекс Михалева/БТА