/ Gulliver/Getty Images
Участниците в акцията отправяха нецензурни изрази срещу полицаите и ги наричаха "ченгета гангстери"
Полицията в Хонконг използва днес сълзотворен газ, за да разпръсне митинг срещу цялостното поведение на полицията в продължаващите вече няколко месеца протести в защита на демокрацията, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БГНЕС.
 


Участниците в акцията отправяха нецензурни изрази срещу полицаите и ги наричаха "ченгета гангстери". Организаторите бяха обявили за място на протестната акция крайморски парк, но властите казаха, че тя не е разрешена и наредиха на събралото се множество да напусне мястото. Това доведе до размени на остри реплики и напрежението рязко се засили. Тогава полицията реши да използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.
 

След месеци протести: Хонконг премахна закона за екстрадиция


Полицията е обект на критики заради твърдата си тактика срещу демонстрантите с използване на сълзотворен газ, лютив спрей, гумени куршуми и водни оръдия. В отговор на това срещу силите на реда се сипят камъни и самоделни запалителни бомбички.
 

Сериозни загуби за икономиката на Хонконг заради протестите


Протестиращите казаха също, че ще демонстрират и в подкрепа на етническите и религиозните малцинства в бившата британска колония в знак на единство, след като полицията миналия уикенд обля с водни оръдия една джамия и намиращите се край нея хора, отбелязва АП.