/ Gulliver/Getty Images
Понастоящем не е ясно дали ходът ще спре по-нататъшните протести

Правителството на град Хонг Конг официално премахна спорния законопроект за екстрадиция, който предизвика вълна от протести, продължили месеци, предаде Independent. Законът щеше да даде възможност за екстрадиция от специалния автономен район към континентален Китай.

Лидерът на автономния град Кари Лам първоначално беше предложил закона във връзка с издирван мъж, свързан с убийство в Тайван, който не можеше да бъде изправен пред съда, тъй като липсва споразумение за екстрадиция.

Сериозни загуби за икономиката на Хонконг заради протестите

Законопроектът обаче породи опасения, че жителите на Хонконг ще бъдат изложени на риск да бъдат изпратени в континентален Китай, за да се изправят пред контролираните от комунистическата партия държавни съдилища.

Това предизвика вълна от протести, които продължиха цяло лято и в крайна сметка накараха правителството на града да оттегли предложението си.

Кари Лам заяви през юли, че работата на правителството по противоречивия законопроект е "пълен провал" и обяви, че той е "мъртъв", но не успя да го изтегли напълно.

ООН иска разследване за насилието в Хонконг

Понастоящем не е ясно дали ходът ще спре по-нататъшните протести, като целите на протестиращите се изместват от първоначалните демонстрации до осигуряване на пълна независимост от Китай и оставката на г-жа Лам.