Съдът отложи за 15 октомври изслушването по случая „Коста Конкордия”
Съдът отложи за 15 октомври изслушването по случая „Коста Конкордия” / снимка: Reuters, архив

Експертите, разследващи корабокрушението на италианския лайнер „Коста Конкордия”, отнело живота на 32 души, се нуждаят от повече време, за да съберат доказателства и ще представят заключенията си на предварително изслушване на 15 октомври, съобщиха днес адвокати, цитирани от Ройтерс.

Очаква се експертната комисия, която разследва крушението на круизния лайнер от 13 януари край бреговете на Италия, да завърши работата си до септември.

Насроченото за днес предварително изслушване, на което се вземат под внимание доказателства преди същинското дело, бе отложено, след като експертите поискаха още време. Това е второто изслушване, откакто на 3 март започна процедурата. То ще реши дали трябва да има дело срещу капитана Франческо Скетино и други, уточнява БТА.

Едно предварително слушане по случая вече имаше в Гросето през март. Съдът обяви днес, че е отложил следващото изслушване за 15 октомври, за да разгледа експертната оценка на звуковите доказателства от записите на черната кутия. Адвокатът на Скетино, цитиран от АП, заяви, че записът от черната кутия потвърждава версията на неговия клиент. По-рано в телевизионно интервю Скетино каза, че се е разсеял от телефонен разговор точно преди злополуката.

В началото на месеца капитанът на „Коста Конкордия” бе освободен от домашен арест, но получи нареждане да не напуска града си за целите на разследването срещу него. Франческо Скетино е обвинен в причиняване на крушението, коствало живота на 32 души.

На "Коста Конкордия" пътуваха 4229 души, от които 3200 туристи от 60 националности и 1000 души екипаж, когато се удари в скала близо до остров Джилио. Общо деветима души са с повдигнати обвинения по делото, сред които Скетино, помощник - капитанът, още четирима членове на екипажа и трима служители на сушата. Сред тях са Манфред Урспрунгер, вицепрезидент на компанията Коста Крочере, собственик на Конкордия, и Роберто Ферарини, директор на кризисния отдел на компанията.