Съдът на ЕС реши: САЩ не защитават личните данни на европейците
Съдът на ЕС реши: САЩ не защитават личните данни на европейците / ThinkStock/Getty Images

Европейският съд постанови, че решението на Европейската комисия от 2000 г., според което САЩ осигуряват достатъчна степен за защита на прехвърляните лични данни на граждани на ЕС, е невалидно.

В заключението се посочва, че държавите от ЕС имат правото да откажат прехвърлянето на лични данни към САЩ или други държави извън Общността, които не защитават в достатъчна степен личните данни на европейците. Съдът отчита, че САЩ събират масово и без ясна цел всички данни за електронната комуникация от сървъри на тяхна територия.

Адвокат на ЕК предупреди за опасност за личните данни във Фейсбук

Извършваното от американските разузнавателни служби наблюдение е масово и без конкретна цел. Достъпът до личните данни, с който разполагат американските разузнавателни служби, включва всички хора и всички средства за електронна комуникация, както и всички прехвърлени данни (включително съдържанието на съобщенията), без да се прави никакво разграничение, ограничение или изключение, в зависимост от преследваната цел от общ интерес, пише в заключението. Няма независим орган, който може да извърши проверка в САЩ по нарушаването на принципите на защита на личните данни от страна на обществени институции, например американските служби за сигурност, по отношение на гражданите на ЕС, се допълва в текста.

САЩ с достъп до личните данни на 70% от гражданите на ЕС

Генералният адвокат на Съда на ЕС заключава, че ЕК е трябвало да прекрати прилагането на решението, касаещо САЩ, независимо от това, че в момента води преговори с Вашингтон за преустановяването на отчетените нередности около дейността на американската Агенция за национална сигурност. Случаят, довел до днешното заключение на Съда на ЕС, е свързан с жалба на австрийски гражданин срещу дейността на Фейсбук.

Източник: БТА