САЩ с достъп до личните данни на 70% от гражданите на ЕС
САЩ с достъп до личните данни на 70% от гражданите на ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Специалните служби на най-малко 7 страни членки на Европейския съюз предават на американската Агенция за национална сигурност информация за лични данни, телефонни разговори и интернет активността на свои граждани, съобщава сайтът Privacy Surgeon.

Според бившия сътрудник на Агенцията - Уейн Медсън, Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Дания имат споразумение със САЩ. То задължава специалните им служби - при искане от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ, да предават информация за гражданите си, включително за разговорите по мобилните им телефони и контактите им в интернет.

Преди това бе съобщено за сътрудничеството на британските специални служби с Агенцията. Тези 7 страни съставляват почти 70% от населението на ЕС.

"Не разбирам как Ангела Меркел може със сериозно изражение на лицето да иска от Обама и Великобритания обяснения, след като Германия има същите отношения със САЩ", посочва Медсън пред Privacy Surgeon, цитиран от БГНЕС.

Според него спецслужбите на Финландия, Швеция и Турция също сътрудничат със САЩ, но в по-малък мащаб.

В началото на юни бившият консултант на ЦРУ Едуард Сноудън разпространи данни за секретната програма на PRISM, която позволява да се следят електронните съобщения в най-големите сайтове.

След това американското разузнаване частично разсекрети програмата и заяви, че тя се реализира законно и под контрола на властите в САЩ.