Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн / БГНЕС
Съдия отхвърли споразумението, постигнато между осъдения за сексуално насилие бивш продуцент Харви Уайнстийн, продуцентската му компания, адвокат и прокуратурата за създаване на фонд от 19 милиона долара, който да обезщети служителки на компанията, които го обвиняват в сексуално посегателство, съобщи Асошиейтед прес.

Съдия Алвин Хийлърстийн от районния съд в Манхатън обяви, че не е подходящо жените, които обвиняват Уайнстийн, да бъдат събрани в една група, защото исковете им са твърде различни.

Адвокатите на някои от жените, които се противопоставяха на извънсъдебното споразумение, приветстваха решението на съдията да отхвърли едностранното предложение.

Говорител на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, която обяви предварителното споразумение на 30 юни, обяви, че прокуратурата се запознава с решението и ще вземе решение за следващите си ходове. "Прокуратурата се бори неуморно, за да осигури на тези смели жени справедливостта, която заслужават и ще продължим да го правим", се посочва в писмено изявление.

Споразумението по съдебните дела, внесено от Джеймс и адвокат от Чикаго от името на много жени, които обвиняват бившия продуцент, би осигурило между 7500 долара и 750 000 обезщетение за някои от жените.

Бившият продуцент, който е на 68 г., бе осъден за изнасилване и сексуално посегателство срещу две жени на 23 години затвор.
БТА