/ iStock/Getty Images
Технологичният гигант Гугъл (Google) ще бъде съден във Върховния съд на американския щат Калифорния заради това, че не е включил албанския език в езиците, поддържани от него, съобщиха косовски и албански медии.

Делото е заведено от американския гражданин с албански произход Хаки Дервиши и Нешад Аслани, известен косовски лекар и основател на косовския център за правата на човека, пише албанският вестник "Дита".

Според Дервиши и Аслани тази дискриминация към албанския език има големи последствия в медиите, маркетинга, чуждестранните инвестиции, икономическото и технологичното развитие в Албания, Косово и навсякъде, където се говори албански език, пише косовският вестник "Коха диторе".

„Ищците смятат, че непрекъснатата дискриминация на албанския език от страна на Гугъл е довела до това албаноговорещите да бъдат пренебрегвани от останалата част от Европа и света по отношение на развитието на бизнеса, маркетинга и журналистиката, тъй като са били изключени от платформите Google Ads, Google Adsense и Google Admob“, се казва в прессъобщение, изпратено от Дервиши и Аслани и цитирано от "Коха диторе".

Преди година уеб разработчикът и специалист в сферата на информационните технологии Елтон Хета създаде петиция към Гугъл за връщане на албанския език в Google Ads и Google Adsense с цел подобряване на бизнеса, живота и медиите. 

В описанието на петицията си Хета написа, че албанският е единственият език в региона, който е санкциониран и който от 2012 г. не фигурира в двете платформи на Гугъл. Това, от своя страна, влияе на албаноговорещите и на приноса, който биха могли да дадат те в интернет, поради което Хета призова Гугъл да преосмисли становището си и да даде възможност на албанския да бъде равен с другите езици.
Магдалена Димитрова/БТА