Съдбата на медиците още е неясна
Съдбата на медиците още е неясна / netinfo
Развръзката на случая с българските медици в Либия все още се очаква. Решението на Висшия съдебен съвет на Джамахирията вероятно ще стане известно тази вечер. По непотвръдена информация решението е взето още вчера и е добро. Голяма част от семействата от Бенгази вече са сложили подписите си под документа, с който се отказват от изпълнението на смъртните присъди на българките и палестинеца, съобщи пратеникът на Дарик радио в Либия.

Продължава неяснотата около втория ден от заседанието на ВСС на Либия. Както вчера, така и днес, основният проблем е липсата на документ, в който семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази се отказват от изпълнението на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство.

Към 12 часа на обяд, според информация на Асоциацията от Бенгази, 60% от фамилиите бяха сложили подписите си под този ключов за съдбата на сънародниците ни документ. Три часа по-късно, според същите източници, близо 90% от заразените със СПИН деца вече бяха декларирали, че се отказват от изпълнението на смъртното наказание на българките и палестинеца.

Противоречива е информацията по какъв начин вече готовото споразумение трябва да стигне до Триполи и да бъде приложено към документите, които ще бъдат разгледани от Висшия съдебен съвет. Едни източници твърдят, че то ще бъде донесено от Бенгази до Триполи от представител на Асоциацията на семействата със самолетен полет в късния следобед. Други смятат, че това е възможно да се случи и по далеч по-лесния начин като бъде изпратен факс от Бенгзи до либийската столица. От рано тази сутрин Либийската народна банка изплаща компенсациите от по 1 млн. долара на семействата от Бенгази.