Едуард Сноудън
Едуард Сноудън / БГНЕС, архив
Бившият сътрудник на американската Агенция национална сигурност Едуард Сноудън е нарушил договореностите за поверителност с американското правителство и това позволява на американските власти сега да предявят претенции върху приходите от неговите мемоари, появили се на пазара миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Русия неуспешно се опитвала да вербува Едуард Сноудън?

Това решение бе взето от окръжния съдия Лиам О'Грейди от Александрия в щата Вирджиния. Той прецени, че Сноудън е нарушил договора си с американското правителство, като е публикувал книгата си "Permanent record", без първо да я представи за преглед пред властите. В книгата Сноудън представя подробности за правителствените масиви от имейли и данни за телефонни обаждания и активността в Интернет, събирани в името на националната сигурност. Сноудън разказва и за съдбата си на разобличител.

Едуард Сноудън се оженил тайно в Русия

Според споразумение с Агенцията за национална сигурност (АНС) и с ЦРУ той е трябвало да представи мемоарите си за предварителен преглед
. Съгласно това споразумение той по принцип трябва да представи за преглед всичко, което планира да публикува, в което се споменава за разузнавателни данни и дейности и за всякакви други информации и материали, за които се знае, че са секретни.
 


Сноудън беше обвинен по силата на американския закон за шпионажа и сега живее в Русия, за да избегне арест.
БТА