Съд отхвърли възможност дете да заболее от аутизъм след ваксина
Съд отхвърли възможност дете да заболее от аутизъм след ваксина / cнимкa: sxc.hu

Американското правосъдие отхвърли всякаква възможна връзка между тривалентна ваксина срещу морбили, заушка (паротит) и рубеола, поставена на момче, когато е било бебе и симптомите на аутизъм, които развил шест месеца по-късно. Три семейства алармираха през февруари за същия проблем.

Специален американски съд, натоварен да даде становището си по искове срещу държавата за финансова компенсация, постанови, че „теорията, че ваксината е причинила аутизма, няма научна основа". Делото е по случая с 11-годишния днес Уйлям Мийд, който като бебе е ваксиниран и шест месеца по-късно развил симптоми на аутизъм, описва случая БГНЕС. Родителите му, заедно с още 5000 други в САЩ, настояват специален съд да постанови, че консервант на базата на живак, използван в някои ваксини както въпросната, може да предизвика аутизъм при бебета.

„Ищците не успяха да докажат научно, че някои деца са по-чувствителни генетично към живака, или че някои са предразположени да го изкарват по-трудно от организма си", се казва в решението на съда в цели 200 страници. Междувременно Американският медицински институт публикува различни доклади, заключаващи със сигурност, че няма връзка между ваксината и аутизма.