/ БТА
Свлачище отнесе тавана на шиитско светилище в централната част на Ирак и причини смъртта на най-малко седем души, включително дете, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на иракски официални представители. Спасители продължават да търсят оцелели.

Свлачището засегнало в събота храм близо до свещения град Кербала, на около 80 километра южно от Багдад. По информация на иракската гражданска отбрана земната маса е предизвикала срутване на тавана на сградата, която се намира в естествена вдлъбнатина в земята и храмът бил запълнен с кал и камъни. Входът, стените и минаретата на светилището, построено върху извор в пустинята, останали непокътнати.

Сред загиналите има четири жени, двама мъже и дете, каза гражданската защита и добави, че спасителните екипи са спасили шестима души. Днес спасителите използват булдозер, за да разчистят отломките и да намерят оцелели.

Все още не е ясно какво е активирало свлачището. Гражданската отбрана обвини високата влажност. Управителят на провинция Кербала вчера каза, че районът около светилището ще бъде отцепен заради предстоящото разследване.

През 2019 г. в Кербала най-малко 31 поклонници загинаха и около 100 получиха наранявания, когато пешеходен надлез се срути, предизвиквайки блъсканица по време на шиитския празник  Ашура. Ирак е затънал в продължаваща от месеци борба за власт между съперничещи си шиитски блокове, която допълнително отслаби временното правителство на страната и неговите способности да предоставя основни услуги, отбелязва АП.
БТА