Миналогодишната великденска литургия в Ерусалим
Миналогодишната великденска литургия в Ерусалим / iStock/Getty Images
Милиарди хора по целия свят се готвят днес отново да посрещнат Коледа в условията на коронавирусна пандемия и на разпространението на варианта Омикрон, който направи необходимо въвеждането на нови ограничения, предаде Франс прес.

За втора поредна година коронавирусът помрачава празничната атмосфера по света, от Сидни до Севиля.

Във Витлеем, който очакваше поклонници за Рождество Христово, разочарованието е осезаемо. След почти пълния локдаун миналата година, Израел отново затвори границите.

COVID-19 няма да попречи на децата да проследят как Дядо Коледа пътува по света

Въпреки това в Стария град на Витлеем бе организирано празнично шествие, което започна към 9 ч. местно време, недалеч от храма "Рождество Христово", на което място според християнската традиция се е родил Христос. В шествието участваха палестинци и чужденци, които пребивават в Израел. Както и миналата година, в храма "Рождество Христово" празничното полунощно богослужение ще бъде проведено с участието на малък брой вярващи, както го изискват правилата за борба с коронавируса.

Във Ватикана традиционната коледна меса ще бъде отслужена от папа Франциск в 19,30 ч. местно време в базиликата "Свети Петър", а утре Светият отец ще отправи и традиционната си благословия Urbi et Orbi по случай Рождество Христово.

Коледните празненства в Нидерландия, САЩ и Испания ще минат под знака на коронавирусните ограничения и отмяната на някои събития заради разпространението на вируса.

Въпреки това милиони американци се готвят да пътуват по време на празниците.
БТА