/ iStock/Getty Images
Децата по света могат да бъдат спокойни - глобалната коронавирусна пандемия и този път няма да им попречи да проследят движението на Дядо Коледа, който в навечерието на празника обикаля земното кълбо, за да разнася подаръци.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) оповести, че и тази година следи Дядо Коледа на 24 декември, както прави от 66 години.

От централата на НОРАД десетки доброволци поемат "неумолима вълна" от телефонни обаждания. Те, съвместно с други доброволци, работещи извън обекта заради протоколите за дистанциране по време на коронавирусната пандемия, отговарят на въпроси като "Кога Дядо Коледа ще дойде у дома? Какви бисквитки обича?", казва говорителят на НОРАД Престън Шлахтър.

Още преди Дядо Коледа да излети днес със своята шейна, страницата на командването е посетена повече от 3 милиона пъти, отбелязва Шлахтър.

"Всяко домакинство, всяка страна трябва да се справя с въздействието на пандемията. Дядо Коледа е икона и е източник на радост за много хора", допълва говорителят.

Тези, които се тревожат за безопасността на Дядо Коледа - или своята собствена, могат да бъдат спокойни - добрият старец ще носи маска и ръкавици на всяка спирка. За интересуващите се от технически подробности сайтът на НОРАД предлага данни за пътуването като тегло на подаръците при излитане, задвижване на шейна, еленски сили).

Може да проследите пътуването на Дядо Коледа ТУК.
БТА