Светът разтревожен от решението на Русия за Абхазия и Южна Осетия
Светът разтревожен от решението на Русия за Абхазия и Южна Осетия / БГНЕС

Ден след като руският президент Дмитрий Медведев съобщи, че Русия признава независимостта на двете грузински сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, това е водеща тема за дискусии на международни организации и тема номер 1 за чуждестранните медии.

Френският министър на външните работи Бернар Кушнер обвини Русия, че подготвя етническо прочистване на град Ахалгори, предаде Франс прес.

Кушнер заяви пред държавната телевизия Франс 2, че руските войски възнамеряват да прогонят през нощта всички грузинци от селището, разположено между Южна Осетия и останалата част на Грузия. "Това не е приемливо", подчерта той.

8-хилядният град Ахалгори бе включен в състава на Южна Осетия по времето на Съветския съюз. Впоследствие обаче той не попадна под управлението на южноосетинските сепаратисти, които де факто са независими от Грузия от началото на 90-те години на миналия век.

Френският заместник-постоянен представител в ООН Жан-Пиер Лакроа каза, че ходът на Москва да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия прави преговорите в ООН за намиране на изход от кризата в Грузия много по-трудни.

"В разстояние на само три седмици Русия премина от потвърждаване на териториалната цялост на Грузия към употреба на сила с цел прекрояване на нейните граници", не скри недоволството си британският постоянен представител в ООН Джон Соърс. Той отбеляза, че действията на Русия поставят огромно препятствие по пътя към постигането на обща позиция в Съвета за сигурност на световната организация.

Според двамата дипломати, Лакроа и Соърс, Русия е нарушила договореното с посредничеството на френския президент Никола Саркози споразумение за прекратяване на огъня.

Грузинският постоянен представител в ООН Иракли Аласания заяви, че страната му не вижда отправна точка, от която може да започне преговори с Москва за намиране на изход от кризата в Южна Осетия, предаде ИТАР-ТАСС. Грузия работи за създаването на коалиция, която да принуди Русия "да прекрати окупацията на грузинска територия", разкри Аласания. Той подчерта, че Тбилиси няма да прибягва до силови методи.

Междувременно Русия се опита безуспешно да издейства приемането от Съвета за сигурност на декларация за осъждане на американските въздушни удари в петък в Афганистан, при които бяха убити 90 цивилни. Един дипломат предположи, че Москва иска да отклони вниманието от Грузия и да раздразни Съединените щати.

Канада заяви, че е изключително обезпокоена от това решение на Москва, и я призова да го преразгледа, предаде Франс прес. Япония изрази съжаление по повод този едностранен ход на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сръбското министерство на външните работи заяви, че следи с безпокойство развитието на събитията в Кавказ, предаде ИТАР-ТАСС."Официален Белград уважава международното право и принципно се обявява за запазване на суверенитета и териториалната цялост на международно признатите държави, на първо място, на Република Сърбия", се казва в изявлението, разпространено днес по повод признаването от Русия на независимостта на грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия”. /БТА/