/ БГНЕС
Съдебното заседание по делото за клевета, заведено срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп от писателката и журналистката Елизабет Джийн Карол, и идеята да бъде обявен отсега за кандидат-президент на Републиканската партия за изборите през ноември са сред основните теми в западния печат.

Два дни след победата си на първичните избори на републиканците в щата Ню Хемпшър бившият президент се завърна в съдебната зала, за да свидетелства по делото, заведено срещу него от Елизабет Джийн Карол, която твърди, че Тръмп я е изнасилил в пробната на магазин през 90-те години на миналия век.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Тръмп е прекарал в съдебната зала по-малко от четири минути. Всекидневникът обръща внимание на думите на бившия президент, произнесени в отговор на въпрос дали е възнамерявал да навреди на Карол със свои клеветнически изказвания, като отрича твърденията ѝ, че я е подложил на сексуално посегателство: "Просто исках да защитя себе си, семейството си и, честно казано, президентството".

Макар съдията да призова съдебните заседатели да игнорират тези думи на Тръмп, бившият президент успя да предаде посланието си, пише "Ню Йорк таймс".

Според американското издание това е стратегия, към която Тръмп се придържа от месеци: вместо да отвлича вниманието от съдебните си неволи, той ги поставя в центъра, като често се хвали (явно неоснователно, отбелязва "Ню Йорк таймс"), че са му повдигнати повече обвинения, отколкото на Ал Капоне (един от най-известните мафиотски босове в САЩ от първата половина на миналия век).

Тръмп се представя като "жертва на лов на вещици, изтъква обвиненията срещу себе си в кампанията за набиране на средства за кандидатурата си, наслаждава се на широко отразяване от страна на медийния си кортеж, докато бърза от една съдебна сграда към друга", пише "Ню Йорк таймс". Изданието прави извод, че засега стратегията работи, като бъдат взети предвид резултатите от първичните избори в щатите Айова и Ню Хемпшър. Същевременно отбелязва, че в перспективата на изборите наесен въобще не е ясно дали влизането в ролята на жертва ще сработи по отношение на привличането на по-голям електорат.

В. "Вашингтон пост" обръща внимание на идеята Доналд Тръмп да бъде обявен за кандидат-президент на Републиканската партия, въпреки че в надпреварата за президентската номинация на републиканците все още участва бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.

След като беше съобщено, че Националният комитет на Републиканската партия ще разгледа това предложение през идната седмица, самият инициатор на тази идея Дейвид Боси в крайна сметка се отказа от нея. Идеята обаче вече е налице.

Ако предложение не беше оттеглено и впоследствие беше прието, то Републиканската партия щеше да приеме кампанията на Тръмп за своя, както според в. "Уолстрийт джърнъл" е постъпила Демократическата партия с кандидатурата на сегашния президент на САЩ Джо Байдън. В кампанията за набиране на средства и в организацията на събития демократите вече действат така, сякаш е ясно, че Байдън е техният кандидат, независимо от случващото се на първичните избори.

Според британския в. "Индипендънт" Тръмп вече е смятан за кандидат-президента на Републиканската партия. След победата на първичните избори в Ню Хемпшър дори и опонентите на бившия президент в републиканските редици вече се присъединяват към мнението, че надпреварата за президентската номинация вече е приключила, изтъква изданието.

"Индипендънт" пише, че най-ясният сигнал в тази посока е дошъл от лидера на републиканското малцинство в Сената на американския Конгрес Мич Макконъл, който на среща със съпартийци при закрити врати е нарекъл Доналд Тръмп "номинирания".

В. "Уолстрийт джърнъл" се фокусира върху безпокойството, което буди у някои световни лидери, перспективата Тръмп да се завърне на президентския пост в САЩ. Според изданието инерцията, която набра бившият президент на първичните избори на републиканците, кара Запада още отсега да се готви за завръщането му в Белия дом за втори президентски мандат.

Според "Уолстрийт джърнъл" са налице притеснения, че ако Тръмп се върне на власт, съюзниците на САЩ вече няма да могат да разчитат в същата степен на американския "чадър" в сферата на сигурността. Изказванията му отекват по целия свят, като залагат отсега проблеми с чуждестранни правителства, пише изданието. Доскоро световните лидери не му обръщаха внимание, но сега започват да приемат думите му сериозно, да ги анализират и да планират действията си при евентуалния му избор за президент през ноември, обобщава американският вестник.

В този контекст се вписва и мнението на анализаторката Маргарет Съливан, изложено в британския в "Гардиън": "Ние трябва веднага да започнем да говорим за опасностите от втори президентски мандат на Доналд Тръмп. Като се имат предвид резултатите от Ню Хемпшър, въпросът вече не е кой е кандидатът, а дали американската демокрация ще устои", казва тя.
Иво Тасев/БТА