/ ThinkStock/Getty Images
Световната банка призова бедните страни и страните в развитие, които са най-засегнати от затлъстяването и от наднорменото тегло, да налагат данъци върху вредните за здравето храни, тоест на такива, които са прекалено мазни, прекалено захарни или прекалено солени, предаде Франс прес.

Този призив се съдържа в публикуван днес доклад на институцията. Докладът хвърля светлина върху важността на една силна фискална политика, например облагане на вредни за здравето хранителни продукти, се казва в изявление на банката.

Ползите на едно яйце дневно

Затлъстяването не е само проблем на богатите страни. На планетарно ниво случаите на затлъстяване са се увеличили тройно от 1975 г. насам и разходите заради това в засегнатите страни рязко са се увеличили.

Три четвърти от възрастните и 80% от засегнатите от затлъстяване деца живеят сега в страни с нисък или среден доход, по-специално в Латинска Америка. Много страни едновременно са изправени и пред недохранване, и пред затлъстяване.

Учени откриха защо преяждаме с мазна и сладка храна

В доклада Световната банка подчертава важната роля на правителствата и ги призовава да въведат ефикасни здравни системи. В доклада банката ги призовава и да разработят превантивни мерки, както и политики за възпитание и образоване на хората.

Световната банка уточнява, че затлъстяването има значителни последици върху икономиките на страните и върху човешкия капитал, защото намалява продуктивността и продължителността на живота, увеличава инвалидизирането и стойността на здравните грижи.

Кетогенната диета е опасна – вижте защо

Наднорменото тегло е сред трите главни причини за смърт в света с 4 милиона смъртни случаи всяка година. В идните 15 години разходите, свързани с наднорменото тегло трябва да достигнат 7 трилиона долара в развиващите се страни, според прогнози на банката.
БТА