/ Gulliver/Getty Images
Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска е поискала САЩ да наложат санкции срещу компании в Беларус, произвеждащи калиев хлорид, от петролната промишленост, дърводобива и производството на стомана, предаде Ройтерс.

Тихановска заяви, че е представила списък с предприятия, които опозицията иска да бъдат санкционирани в допълнение към санкциите, наложени вече от САЩ срещу политически съюзници на беларуския президент Александър Лукашенко и държавни ведомства. Тя е направила това на вчерашната си среща със служители на Държавния департамент и с държавния секретар Антъни Блинкън. Сред компаниите, които е поискала да бъдат санкционирани, е производителят на калиеви торове "Беларускалий".

Тихановска заяви пред репортери във Вашингтон, че подобни мерки, наред с вече наложените от ЕС и САЩ санкции, "ще бъдат истински удар" за Лукашенко, необходим, за да го накара "да промени поведението си и да освободи политическите затворници".

Тя призова руския президент Владимир Путин да престане да подкрепя Лукашенко. "Отношенията между Русия и Беларус в момента са толкова близки, че следващата стъпка е загуба на независимост", каза опозиционната лидерка. "Разбираме, че Лукашенко трябва да плаща за подкрепата на Кремъл", заяви Тихановска, която днес ще посети Белия дом и Капитолия.
БТА