/ БТА
Руският президент Владимир Путин прие в Санкт Петербург беларуския си колега Александър Лукашенко, който разчита все повече на подкрепата на Москва на фона на изострилото се напрежение със Запада, предаде Асошиейтед прес.

Лукашенко благодари на Путин за "много сериозната подкрепа на Русия" и обеща страната му изрядно да си погасява кредитите към Москва. От своя страна Путин похвали Беларус като "надежден и стабилен партньор", по време на двустранните разговори в Санкт Петербург.

Беларус е запазила традиционните икономически връзки и сътрудничеството с Русия, благодарение на което страната успява да устои на въведените от Запада санкции, заяви Лукашенко на срещата си с Путин, цитиран от ТАСС.

"Нашата икономика е свързана много сериозно с руската икономика. Запазихме много от отношенията на сътрудничество с Русия, не тръгнахме по същия път като други страни и благодарение на това, че не скъсахме тези връзки успяваме в това трудно време някак си да изплуваме икономически", изтъкна Лукашенко.

Беларуският лидер отбеляза, че страната му е успяла да запази промишлеността си, а "някъде и да надгради, благодарение на руски инвестиции". "Радостно е, че стокообменът ни нараства, независимо от всякакви "вируси" отвън срещу Русия и Беларус", каза Лукашенко.

Беларуският президент подчерта, че макар Минск сега да предприема опити за диверсификация на външната търговия, връзките със Запада и преди не са играли решаваща роля в икономиката на страната.

По думите на Лукашенко Западът е преминал към индивидуален терор срещу онези беларуси, които поддържат властите в Минск.

Путин увери Лукашенко, че Минск остава за Москва голям и надежден партньор в икономическата сфера. Той отбеляза, че стокооборотът между двете страни миналата година е намалял поради коронавирусната пандемия със 17 процента, но тази година, за първите четири-пет месеца, значително е нараснал, с над 37 процента. По думите на руския президент Беларус, въпреки санкциите, обслужва всичките си кредити и съкращава външния дълг.

След разговорите между двамата лидери, продължили над пет часа, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин и Лукашенко са постигнали договореност цената на природния газ за Беларус през 2022 г. да не бъде индексирана и да се запази на равнището от 2021 година.
БТА