Риши Сунак ще стане следващият британски министър-председател, след като останалите кандидати за лидер на Консервативната партия се отказаха от надпреварата, оставяйки на него задачата да управлява дълбоко разделената страна в период на икономически спад, след който милиони хора ще обеднеят, предаде Ройтерс.

Сунак, който е един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен от крал Чарлз Трети да състави правителство, заменяйки досегашната министър-председателка Лиз Тръс, която беше на поста само 44 дни.

Пени Мордаунт не успя да получи достатъчна подкрепа от депутатите, за да се включи в гласуването, а бившият министър-председател Борис Джонсън, се оттегли от надпреварата. Джонсън заяви, че вече не може да обедини партията.

"Това решение е историческо и още веднъж показва разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа", заяви Мордаунт.

Буквално в последната минута, малко преди 14:00 часа, моментът, в който прозорецът за гласуване бе на път да се затвори с трясък за всеки кандидат-консерватор да събере 100 номинации за лидерство, е получено потвърждение от Пени Мордант, че се оттегля от надпреварата, съобщи ВВС. 

Мордант каза, че е изслушала тези в своята партия, включително и от хората, които я подкрепяха, и ще се оттегли от надпреварата в интерес на сигурността и стабилността.

Риши Сунак е единственият кандидат, който премина прага и продължи надпреварата за поста. 

Борис Джонсън се отказа от надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия

Губещият през септември стана победител през октомври. Риши Сунак става министър-председател.

По информация на ВВС това ще стане още утре. 

Паундът и цените на британските държавни облигации скочиха за кратко при новината за оттеглянето на Мордаунт, но скоро се върнаха на предишните си нива.

42-годишният бивш министър на финансите Сунак става третият министър-председател на Великобритания за по-малко от два месеца. Към момента той е натоварен със задачата да възстанови политическата и икономическата стабилност в страната.

Очаква се новият премиер да започне големи съкращения на разходите, за да се опита да възстанови фискалната репутация на Великобритания, предаде Ройтерс.

Сунак привлече вниманието на цялата страна, когато на 39-годишна възраст стана министър на финансите под ръководството на Джонсън. Той ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство с индийски произход.

Семейството му имигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век. В този период много хора от бившите британски колонии се преместват в страната, за да ѝ помогнат да се възстанови след Втората световна война. Той е завършил в университетите в Оксфорд и Станфорд. 
БГНЕС/ВВС/БТА