Военен самолет Су-34 се разби в понеделник в жилищна сграда в руския град Ейск, съобщи руското министерство на отбраната. 

Четирима души са загинали, 25 са ранени, 8 от тях, включително дете, са в тежко състояние, съобщава ТАСС.

Су-34 излита от военното летище на Южния военен окръг за тренировъчен полет.
 
По време на полета пилотите съобщават, един от двигателите се е запалил при излитане. Това е причината за катастрофата.

Екипажът от двама пилоти е успял да катапултира, и двамата са живи.

Разлято гориво се е запалило на мястото на катастрофата на Су-34 в двора на жилищна сграда .

Огънят е обхванал 9-етажна жилищна сграда, като е обхванал всичките й етажи. Площта на пожара в сградата, според аварийните служби, е била 2 хиляди квадратни метра.
 
Пожарът е потушен, спасителите обикалят апартаментите. Няма опасност от срутване на жилищната сграда.

От горящата сграда са евакуирани около 100 души, както и жители на близките къщи.

Четирима души са загинали, 25 са ранени, трима от които са деца на 8-10 години. Осем души, включително едно дете, са в тежко състояние.
 

По предварителни данни са засегнати 17 апартамента.

Според очевидци поредица от взривове се чуват около 20 минути след падането на самолета.

На място има екипи на пожарната и линейки. Изпратени са специалисти от отделението по изгаряния от Краснодар и медицинска авиация.

Според местните власти обекти, разположени в близост до мястото на катастрофата, не са засегнати.
 
Местните власти изпратиха обитателите на обхваната от огъня къща в центрове за временно настаняване. Предвижда се те да бъдат временно настанени в пансиони в Краснодарския край.

Учениците от училище № 7, близо до което се разби самолетът в Ейск, са невредими, всички са евакуирани навреме, каза директорът.

Руският президент Владимир Путин нареди да се окаже цялата необходима помощ на пострадалите от самолетната катастрофа. Държавният глава изслуша доклади за ситуацията от губернатора на Краснодарския край Вениамин Кондратьев, както и от министъра на здравеопазването Михаил Мурашко и ръководителя на Министерството на извънредните ситуации Александър Куренков и им даде указания да отлетят за Ейск.

Прокуратурата е започнала разследване на катастрофата.
 
Руската Федерация образува наказателно дело.

Су-34 (по кодификацията на НАТО - Fullback) е руски двуместен бомбардировач за всякакви метеорологични условия. Това е модификация на фронтовия изтребител Су-27. Той е разработен в опитно-конструкторското бюро на П. О. Сухой (сега част от Обединената авиостроителна корпорация, ОАК) под ръководството на главния конструктор Ролан Мартиросов.

Произвежда се серийно от 2006 г. в Новосибирския авиационен завод на името на V.P. Chkalov.
През август 2008 г. два бомбардировача бяха използвани от руските военновъздушни сили във въоръжения конфликт в Южна Осетия, по време на който осигуряваха заглушаване на грузинските радиолокационни станции за ПВО.

От 30 септември 2015 г. Су-34 участват в бойни действия в рамките на руската военна операция в Сирия в състава на Авиационната група на ВКС на Русия. 
През 2022 г. тези самолети се използват по време на специална военна операция в Украйна, пише ТАСС. 
ТАСС