Строс-Кан призна за свои морални недостатъци
Строс-Кан призна за свои морални недостатъци / Reuters

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан заяви в интервю за френската телевизия Те Еф 1, че в "сексуалния инцидент" с камериерка в нюйоркски хотел "нямаше насилие, ограничаване на свобода или агресивност", но все пак призна, че неговите действия са признак за "морални недостатъци", предаде Асошиейтед прес.

Това бе първото телевизионно интервю на Строс-Кан след завръщането му във Франция. Той изтъкна, че случилото се между него и камериерката Нафисату Диало "бе повече от неподходящо поведение. Беше грешка. Безкрайно съжалявам".

Строс-Кан бе арестуван на 14 май, след като Диало го обвини в сексуално посегателство. В интервюто си той бе категоричен, че обвиненията срещу него са "лъжа".

Той призна, че е причинил болка на съпругата си Ан Сенклер, която винаги го е подкрепяла. "Знам, сърдя се на себе си за това", заяви Строс-Кан, цитиран от Франс прес.

Строс-Кан отхвърли и като "измислица" обвиненията на писателката Тристан Банон, че се е опитал да я изнасили. Разследването по твърденията на Банон продължава, затова Строс-Кан отказа да говори повече на тази тема.

Говорейки за бъдещите си планове, бившият шеф на МВФ, който до шумния скандал беше смятан за един от основните претенденти за президентския пост във Франция през 2012 г., официално потвърди, че няма да участва в изборната надпревара. "Да, исках да бъда кандидат. Мислех, че можех да бъда полезен. Всичко това вече остана назад", каза Доминик Строс-Кан, цитиран от БТА.

Той не пожела да отговори на въпрос за политическото си бъдеще, след като по-рано вчера социологическо проучване на института Ифоп показа, че мнозинството французи желаят оттеглянето му от политиката. "Първо ще си почина, ще се срещна с близките си, ще отделя време за размишления. Но аз посветих целия си живот на това да бъда полезен на обществото, така че ще видим", каза в заключение бившият ръководител на МВФ.