Стрелецът от Далас действал сам, в дома му полицаи открили арсенал
Стрелецът от Далас действал сам, в дома му полицаи открили арсенал / Guliver/Getty Images

Американските власти смятат, че снайперистът, който уби петима полицаи в Далас, е действал сам, предаде Ройтерс.

Засега изглежда, че е имало само един стрелец, без известни връзки или вдъхновение от международна терористична организация, заяви министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън на пресконференция в Ню Йорк.

Президентът на САЩ съкрати престоя си в Европа, за да посети Далас

Полицията в Далас потвърди, че стрелецът е Мика Джонсън, 25-годишен чернокож ветеран от Афганистан без криминално досие. При обиск в дома му в предградие на Далас са открити материали за направа на бомби, бронежилетки, пушки, муниции и списание за бойна тактика.

Пет дни преди стрелбата в Далас той публикувал гневен пост срещу белите във Facebook на страницата на черна националистическа организация "Black Panther Party Mississippi". Групата във Facebook има над 200 членове.

Американските власти изключват терористични връзки в Далас

"Защо толкова много бели (не всички) изпитват наслада да убиват и да участват в смъртта на невинни същества", написал Джонсън в поста на 2 юли над жестоко видео с хора, участващи в убийство на кит, сравнявайки го с третирането на чернокожите в САЩ.

"После всички те застават наоколо и се усмихват, докато ги снимат с обесен, изгорен или осакатен черен човек. Дори отиват в нашата родина и застрелват дивите ни животни за развлечение".

Кой е убиецът на полицаи в Далас (СНИМКА)

На собствената си страница Джонсън бил изобразен като черен националист, с вдигнат юмрук в поздрава на "Черна власт", изображения на червено-черно-зеленото "Знаме на черното освобождение", известно още като Афроамериканския или Панафриканския флаг. Имало и негова снимка с Професор Гриф от класическата хип-хоп група "Пъблик енеми".

Една от лайкваните от него страници принадлежала на група, наричаща се Афроамериканска лига за отбрана, която вчера сутринта постнала послание, призо призоваващо уличните банди от цялата страна да атакуват "всичко живо в синя униформа освен пощальона".

Източник: БТА