Грози го доживотна присъда
Преди да убие седем души по време на парада по случай Деня на независимостта на САЩ, общността в Хайленд парк познава Робърт Кримо като тихо момче и бивш скаут.

Но в интернет 22-годишният младеж, познат на приятелите и семейството като "Боби", показвал силна склонност към насилие и гняв, заради това, че е пенебрегнат.

стрелба Чикаго
БГНЕС

"Познавам го като човек, който беше скаут, когато аз бях ръководител на скаутите", каза кметът на Хайланд Парк Нанси Ротеринг пред NBC във вторник, описвайки Кримо като "просто малко момче".

Кримо, който е израснал в Хайленд Парк, недалеч от Чикаго, е живял в апартамент зад къщата на баща си. Баща му, Боб Кримо, е собственик на местен магазин за деликатеси и през 2019 г. се е кандидатирал за кметския пост.

стрелба Чикаго
Guliver/Getty Images

Чичото на Кримо, Пол Кримо, описа племенника си пред CNN като "самотно и тихо моче", което прекарва голяма част от времето си пред компютъра, без да говори много.

Ден след стрелбата властите разкриха, че през 2019 г. Кримо е бил посетен два пъти от полицията, първо след предполагаем опит за самоубийство, и втори път, за да иззими колекция от ножове, след като уж заплашил да "убие всички".

стрелба Чикаго
БГНЕС

Слаб, бял мъж с прошарена брада, Кримо има няколко татуировки на врата и лицето си, включително една над лявата вежда с думата "Awake", което е препратка към сценичното му име.

Множество песни и видеоклипове, публикувани онлайн от "Awake the Rapper" /Псевдонимът на Кримо/, включват аналогии с масови убийства.

В един от тях Кримо казва: "Мразя, когато другите получават повече внимание от мен в интернет".

Видеоклиповете и песните вече са премахнати от YouTube и Spotify.

Изглежда, че Кримо "отдавна е възнамерявал да упражнява насилие, дори го илюстрира" в своите видеоклипове, казва Емерсън Брукинг, научен сътрудник в мозъчния тръст Атлантически съвет, специализиран в използването на интернет и социалните медии от екстремисти.

Робърт Кримо, който беше арестуван по делото за стрелба в Хайленд Парк, предградие на Чикаго, е обвинен в седем убийства и го очаква доживотна присъда, съобщи главният прокурор на Илинойс Ерик Рейнхард.

Чикаго стрелба
БТА

"Заподозреният е обвинен в седем убийства. Очакваме и други обвинения", каза той на пресконференция.

Райнхард заяви, че ако бъде осъден, Кримо го очаква доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване. Престъплението е било внимателно планирано, добавя главният прокурор.

Щатската полиция: Стрелецът от Чикаго е бил облечен като жена

Прокуратурата ще поиска от съда в сряда обвиняемият да бъде задържани без право на гаранция, каза Райнхард.

При стрелбата на 4 юли по време на парада по случай Деня на независимостта на САЩ в Хайленд Парк загинаха седем души, а повече от 20 бяха ранени. 22-годишният мъж е стрелял с автомат.

Коментирайки трагедията там, президентът на САЩ Джо Байдън обеща да не се отказва от битката "с епидемията от насилие с огнестрелно оръжие", като призна, че въпреки най-значителната промяна в законите за контрол на оръжията от 30 години насам, все още има много работа за вършене.

 
БГНЕС