/ Guliver/Getty Images
Правителствените ръководители на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия, Чехия) и от групата Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) ще се съберат през юни в полската столица. Това съобщи полският премиер Беата Шидло след юбилейната среща на върха на ЕС, предаде ТАСС.
 
Шидло посочи, че е обсъдила организацията на срещата през юни с колегите си от двете международни обединения.
 
По думите й темата за изменения в европейските договори остава открита. "От самото начало на дискусията за необходимостта от промени в Европейския съюз, за реформи, говорим за това не защото в ЕС в момента няма проблеми, а защото такива има и трябва да се справим с тях", подчерта премиерът.
 
Тя изрази очакване дискусията да продължи през идните седмици.
 
Заключителната декларация от юбилейната среща на върха в Рим не отговаря на очакванията на всички страни членки от гледна точка на "широтата, амбициите, с които първоначално я свързвахме", посочи Шидло. Същевременно тя подчерта, че декларацията е била подписана от всички и изрази задоволство от този факт.
 
Задължение на всички, които подписаха декларацията, е възстановяването, обновяването на европейската общност, търсенето на единство, каза тя.
БТА