/ iStock/Getty Images

Лидерите на страните от т. нар. ядрена „петорка“ САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция се обявиха срещу надпреварата във въоръжаването и призоваха да се направи всичко възможно, за да се предотврати ядрена война в бъдещето. Съвместното им изявление беше публикувано на сайта на Кремъл в понеделник, 3 януари.

Русия проведе военно учение с ядрени бомбардировачи

Както отбелязаха представители на петте държави, ядрените оръжия трябва да служат изключително за отбранителни цели и да са насочени единствено към ограничаване на агресията на всички играчи на международната арена. „Вярваме, че по-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено... Не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде започвана“, се казва в изявлението.

Политиците също така подчертаха, че са готови да останат ангажирани със задълженията по Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО). Освен това те увериха, че в бъдеще планират да търсят дипломатически начини за разрешаване на възникващи конфликти, да водят конструктивен диалог помежду си и да избягват военна конфронтация.

Иран може да се сдобие до седмици с ядрени материали с оръжейно качество, предупреди Израел

Договорът за неразпространение на ядрено оръжие е подписан през 1968 г. от Комитета на ООН по разоръжаването с цел ограничаване на броя на страните с ядрени оръжия. Страни по договора са почти всички държави по света, с изключение на Израел, Индия, Пакистан, Северна Корея и Южен Судан.

БГНЕС