Искате да си създадете страховита тръпка на днешния празник Хелоуин? Заложете в такъв случай на някой филм на ужасите, вместо да обикаляте съседите, маскирани като зомбита. Ако държите на класиката, изберете "Екзорсистът". Ако честването ви не може да мине без зловещ образ зад маска или клоун-убиец, гледайте съответно "Петък 13-и" или "То", препоръчват експерти.

Без съмнение класиката в хорър жанра, която всява ужас сред зрителите още от 1973 г., е "Екзорсистът". Гледането на филма с Елън Бърнстин, Макс фон Сюдов и Линда Блеър е гаранция за страховито празнично изживяване.

Сред популярните филми на ужасите за Хелоуин е и филмът..."Хелоуин" (1978), режисиран от Джон Карпентър.

Любопитни факти за Хелоуин

Ако манията хора да се предрешават като клоуни-убийци, завладяла САЩ и пренесла се в Европа, не е достатъчно плашеща, можете да изберете филма "То" (1990) по едноименния роман на майстора на ужасите Стивън Кинг. Или хорърът "Децата на царевицата" (1984) по друг негов роман.

Сред най-страховитите хоръри за Хелоуин са също "Слийпи Холоу" (1999), "Сиянието" (1980), "Ужасът в Амитивил" (1979), "Кошмари на Елм Стрийт" (1984), "Бебето на Розмари" (1968), "Заклинанието" (2013), "Тексаско клане" (1974).

Какво казва науката за филмите на ужасите? Защо хората се чувстват привлечени от хоръри, къщи, обитавани от духове, "стаи на страха"? Отговор на този въпрос дават учени от Дания, според които човешките същества обичат да получават "премерени порции" страх.

Авторите на изследването от университета на Орхус обясняват, че интересът към страха възниква в резултат на специфични физиологични реакции - например повишаване на пулса и някои други процеси, които за кратко време променят състоянието на човека. Учените казват, че страхът може да е удовлетворителен само ако не трае дълго. Ако източникът на ужаса не изчезне скоро, страхът обзема човека и вече не му носи удоволствие.

Истината за граф Дракула - вампирът от Трансилвания (ВИДЕО)

Съществува един "сладък момент", когато приятното усещане от страха достига връхната си точка. Изследователите са открили доста интересна връзка между страха, възбудата и удоволствието - феномен, който на практика не е проучван преди.

Специалистите са получили възможност да изучат този "сладък момент" благодарение на експеримент, в който доброволци са посетили атракция, наречена "Къщата с духовете". Според тях за да изпитат хората удоволствие от страха, той трябва да продължи само кратко време и да е силно изразен. "Ако не изплашите човека достатъчно, ефектът няма да се появи", казват учените.

Американски психолози от Чикагския университет на свой ред са установили, че гледането на филми на ужасите може да е от полза за хора с тревожно разстройство (състояние на постоянна тревожност, което продължава месеци и дори години).

Подобен подход за подобряване на емоционалното състояние се обяснява с факта, че когато е в очакване на нещо плашещо, човек инстинктивно се опитва да избяга от източника на дискомфорт. Когато опасността изчезне, настъпва отпускаща реакция и организмът се връща към нормалното си състояние.

Особеността при хората с тревожно разстройство е, че възприемат всекидневни събития като заплаха. Поради това те не могат да се успокоят и да постигнат хармония. Филмите на ужасите предоставят отлична възможност за изработване на описания механизъм в безопасна среда.

Гледането на филми на ужасите освен това помага да се тренира психиката. Благодарение на тях човек разбира, че причините за безпокойството често са измислени - точно като чудовищата на екрана.