Някои истории за вампири се основават на реални истории, а най-известната е за влашкия княз Влад III или граф Дракула.

Влад III е роден на 7 декември 1431 г. от брака на Влад II Дракул и принцеса Княжна от Молдова.

Влад Цепеш
ThinkStock/Getty Images

В наши дни Влад Цепеш е известен като вампир, но това се поставя под съмнение от хората, изучавали живота му. Преданията за вампиризма, с който се обвързва Дракула, идват от романа на Брам Стокър – "Дракула", събрал всичко, което е успял да намери за вампирите от румънските истории за тези зловещите кръвопийци.

Според някои изследвания на румънски и унгарски историци Влад е бил член на малко известния Орден на Дракона, поставил си за цел защитата на православието от неверниците. Названието на ордена е тясно свързано с древните вярвания на балканските народи. В балканския фолклор змей, дракон често е положителен персонаж, защитник на рода, герой, побеждаващ демона.

замъкът на Дракула

Почти всичко, свързано с дейността на този човек, е забулено в тайна. През 1436-1437 г. Влад III Дракул става владетел на Влашко и установява столицата си в Търговище (Румъния). Влад Цепеш е известен като един от най-жестоките влашки владетели.

Цепеш в буквален превод означава “набивач на кол”. Именно заостреният кол по време на управлението на Влад III бил основно оръдие за наказание.

В началото на 1462 година Влад започнал мощна военна кампания срещу турците по цялото долно течение на Дунав - изключително рисковано мероприятие, предвид огромното превъзходство на армиите на султан Мехмед II Завоевателя.

Не е известно къде е погребан Дракула.

Някои изследователи смятат, че прозвището "дракул" не означава "дракон", а просто "дявол". Възможно е тъкмо в това преплитане на двете значения на думата в румънския език да се крие и истинското обяснение за връзката между Влад Цепеш и графа-вампир от романите и преданията.