Близо 340 човека са получили медицинска помощ в Каталуния днес след сблъсъци с испанската полиция, която се опитва да попречи на произвеждането на референдума за независимост на автономната област, предадоха Ройтерс и АФП, като се позоваха на регионалните власти.
 
Здравният департамент на каталунското правителство съобщи за 337 пострадали. На повечето от тези хора им е прилошало, но 91 са били ранени. Един от тях е пострадал по-сериозно с наранено око.
 
Предишните данни бяха за 38 човека, получили медицинска помощ. Девет човека са били откарани в медицински център. Повечето от пострадалите са получили натъртвания, виене на свят или паническа атака.

Каталуния гарантира, че референдумът ще бъде проведен

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в неоправдана, непропорционална и безотговорна употреба на насилие при опитите за възпрепятстване на референдума, предаде Ройтерс.

Барселона референдум
БГНЕС

Испанските власти затвориха помещения за гласуване за референдума в Каталуния

Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха "ужасния външен имидж на Испания", коментира Пучдемон пред репортери. Той подчерта, че неоправданата и непропорционална употреба на сила "не само не сложиха край на желанието на каталунците да гласуват... но и помогнаха за разсейване на всички съмнения, на които трябваше да намерим отговор днес".

Барселона референдум
БГНЕС


Каталунските власти поискаха незабавната оставката на представителя на испанското правителство в района Енрик Мильо, който според тях е виновен за репресиите.

Барселона референдум
БГНЕС

Игра на котка и мишка между испанските централни власти и каталунското правителство

Близо три четвърти от избирателните секции, открити за референдума за независимост на Каталуния, работят, каза на пресконференция говорителят на каталунското правителство Жорди Турул, цитиран от ДПА.
 

Барселона референдум
БГНЕС

Продължаващият вот в Каталуния по въпроса за отделянето от Мадрид не е референдум, заяви представителят испанското правителство в региона Енрик Мильо. Той призова каталунските власти "да сложат край на този фарс". Според него, премиерът на автономния регион Карлес Пучдемон и неговият кабинет са "отговорни за всичко, което се случва". "В техните ръце е да го спрат. Това, което се случва в Каталуния, никога не е било референдум", добави Мильо.

Барселона референдум
БГНЕС

Испанската прокуратура ще предприеме действия срещу каталунската полиция (Mossos d'Esquadra), чиито служители не се подчиниха на заповедта да спрат отварянето на избирателните секции за референдума за независимост. Това съобщи в. „Ел Паис“.
 

Според публикацията, прокуратурата изразява недоволство от регионалните органи и твърди, че каталунската полиция „предаде доверието на съдиите и прокурорите, които вярваха, че указанията ще бъдат следвани“. Испанските полицаи трябваше да затворят образователните институции, където са поместени избирателните секции, и да конфискуват всички материали, свързани с плебисцита. По-рано стана известно, че служителите на Mossos d'Esquadra не запечатват помещенията, които са потенциални избирателни секции.
БТА, БГНЕС