Турция няма да ги спира
Стотици мигранти в Турция се насочиха към граничните региони с Европа, съобщиха местните медии в петък, след като според съобщенията турските власти са "отворили портите".

До това развитие на ситуацията се стигна, след като 33 турски войници бяха убити в северозападната сирийска провинция Идлиб при въздушен удар в четвъртък, за което Анкара обвини Дамаск.

Спешни консултации в НАТО заради Идлиб

Проправителственият всекидневник "Сабах" заяви, че решението за "отваряне на граничните порти" е взето след спешна среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък.

Близо 300 мигранти пристигнаха в провинция Одрин на границата с Гърция с опит да отидат в Европа, съобщи агенция DHA.

ООН: Рискът от ескалация в Сирия нараства ежечасно

Групата включва сирийци, иранци, иракчани, мароканци и пакистанци, които казаха пред репортери на агенцията, че са дошли на границата, след като са чули новината за войниците.

Друга група мигранти пристигнаха на брега на Айваджик в Чанаккале, Западна Турция, и искат да отидат до Лесбос с лодки, след като чули информацията за "политика на отворени врати", предаде DHA.

Ердоган: Турция ще прогони сирийските правителствени сили до март

Агенцията публикува снимки на хора с багаж, вървящи през нощта в Одрин и Чанаккале.

"Казахме, че не можем да се справим с натиска на новопристигналите бежанци", заяви говорителят на управляващата партия на Ердоган Йомер Челик пред телевизия Си Ен Ен-Тюрк в петък сутринта.

"Политиката ни за бежанците остава същата, но има ситуация и ние не сме в състояние да задържим нещата на това положение", каза Челик. "Има само едно нещо, което Европейският съюз може да направи, а то е да окаже помощ на турската република", добави той.

Десетки турски военни загинаха в Идлиб

Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да бездействат в случай на увеличаване на потока от бежанци към Европа, съобщиха световните информационни агенции.

Турските власти решиха да не спират сирийските бежанци, които се стремят да влязат в Европа по море или по суша. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на турски служител.

Според събеседника на агенцията турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да останат неактивни в случай на засилен поток от бежанци от Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е заплашвал ЕС да отвори врати за бежанците към Европа. Така през октомври миналата година турският лидер обеща да направи това, ако Брюксел определи операцията на Анкара в Сирия "Мирна пролет" като военна. В началото на ноември Ердоган заяви, че Анкара ще трябва да отвори вратите за Европа за сирийските бежанци, ако ЕС не помогне на Турция при тяхното дислоциране.
БГНЕС