/ iStock/Getty Images
Шефът на НАТО осъди въздушните удари на Асад и Русия в Сирия
НАТО ще проведе спешни консултации в петък по искане на Турция за обмен на информация за ситуацията в Идлиб.

ООН: Рискът от ескалация в Сирия нараства ежечасно

Това се посочва в изявление на пресслужбата на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Ердоган: Турция ще прогони сирийските правителствени сили до март

"Северноатлантическият съвет на ниво посланици на 29 държави от алианса ще се срещне в петък по искане на Турция за провеждане на консултации относно ситуацията в Сирия в съответствие с член 4 от Вашингтонския договор", каза той.

Член 4 предполага правото на всяка страна, участваща в алианса, да се консултира с партньори от НАТО, ако преценят, че сигурността й е застрашена.

Стотици мигранти в Турция се запътиха към Европа (ВИДЕО)

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг осъди "безразборните" въздушни удари на режима на Асад и Русия, след като 29 турски войници бяха убити в северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщи негов говорител.

"Г-н Столтенберг осъди непрекъснатите безразборни въздушни удари на сирийския режим и подкрепящата го Русия в провинция Идлиб и ги призова да прекратят офанзивата си, да зачитат международното право и да подкрепят усилията на ООН за мирно решение на конфликта", заяви Столтенберг в съвместен призив с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Столтенберг призова всички страни да деескалират тази опасна ситуация и да избегнат по-нататъшно влошаване на ужасяващата хуманитарна криза в региона.
БГНЕС