/ / iStock/Getty Images
Време е Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО, те отдавна са изпълнили изискванията на Турция, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от турските медии.

Той говори на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, с когото обсъдиха редица въпроси, включително конфликта в Украйна, както и усилията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО.

Финландия и Швеция изпълниха изискванията на Турция за присъединяване към НАТО, затова настъпи часът, в който те трябва да станат членове на алианса. Ще обсъдя утре този въпрос с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, каза Столтенберг.

Финландия и Швеция се ангажираха да се присъединят едновременно към НАТО

Чавушоглу на свой ред посочи, че Турция не смята, че Швеция и Финландия са изпълнили условията по постигнатите споразумения за присъединяването им към НАТО.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.
БТА