Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е сред кандидатите за гуверньор на Централната банка на Норвегия, съобщи финансовото министерство на страната, цитирано от Ройтерс.

За поста кандидатстват 22 мъже и жени, а за фаворит е смятан сегашният заместник управител на банката Ида Волден Баке.

Самият Столтенберг изтъкна, че е силно мотивиран да оглави банката, но това може да стане едва след като мандатът му начело на НАТО изтече на 1 октомври 2022 г.

Столтенберг: Турция е най-проблемното дете на НАТО

Управителят на норвежката Централна банка отговаря за най-големия суверенен фонд в света с активи от над 1,4 трилиона долара, посочва Ройтерс.

Междувременно лявоцентристкото правителство на страната обяви планове да върне гаранциите по заемите на компании, които изпитват недостиг на ликвидност в резултат на наскоро въведените противоепидемични мерки. Компаниите, които се възползват от мярката ще бъдат ограничени в изплащането на дивиденти на своите акционери, посочи финансовият министър Трюгве Шлагсволд Ведум.

В понеделник правителството обяви четириседмична забрана за сервиране на алкохол в барове и ресторанти, затвори фитнеси и басейни и задължи всички, които могат, да работят от домовете си.