Стивън Хокинг
Стивън Хокинг / Guliver/Getty Images
Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли страната си от глобалните действия срещу климатичните промени може да тласне Земята по път, който да я превърне в планета парник като Венера, заяви известният британски физик Стивън Хокинг пред Би Би Си, предаде ДПА.

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне

"Доближаваме точката, при която глобалното затопляне става необратимо“, казва ученият в интервю в рамките на едногодишното честване на неговия 75-и рожден ден през януари. „Действията на Тръмп могат да тласнат планетата над известен праг и тя да заприлича на Венера, с температури от 250 градуса Целзий и сярнокиселинни дъждове".

Стивън Хокинг: Трябва да си намерим нов дом на друга планета (ВИДЕО)

Интервюто е излъчено на части от Би Би Си. Решението на Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климатичните промени бе критикувано от политици и експерти по околната среда от целия свят.

Последиците от глобалното затопляне в снимки

"Климатичните промени са една от големите опасности, с които се сблъскваме“, каза ученият. „Тя може да бъде предотвратена, ако сега се вземат мерки. Отричайки данните за климатичните промени и оттегляйки страната си от Парижкото споразумение за климата, Тръмп ще причини вреди на нашата красива планета, които могат да се избегнат".
БТА