/ Istock
Австрийските авиолинии (Austrian Airlines), които са подразделение на германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa), отменят заради предстояща стачка около 110 от своите полети, планирани за четвъртък (14 март), предаде ДПА.

Около 9000 пътници, които са купили билети за отменените полети, са били уведомени от австрийската авиокомпания. 

Стачката е обявена с искане за увеличение с 30 процента на трудовите възнаграждения на кабинния персонал на авиокомпанията. 
Междувременно, с искане за повишаване на заплатите днес стачкуват кабинните екипажи на самолетите на "Луфтханза", опериращи през летище Франкфурт.

Трудовият протест започна в 04:00 ч. тази сутрин (05:00 ч. българско време) и е планирано да продължи поне до 23:00 ч.  (24:00 ч. българско време). Това съобщи говорител на профсъюза "Уфо" (Ufo), който организира стачката. 

Очаква се да бъдат отменени около 600 полета. Трудовият протест засяга около 70 000 пътнии, по данни на германския национален авиопревозвач. 

Сред отменените са и два полета на "Луфтханза" от София до Франкфурт, както и два от Франкфурт до София. 

За утре е обявена и стачка на кабинните екипажи на самолетите на "Луфтханза", които оперират през летище Мюнхен.
Трудовият протест е планирано да започне в 04:00 ч. сутринта местно време (05:00 ч. българско време) и е планирано да продължи до 23:00 ч. в сряда ( 24:00 ч. българско време).

"Луфтханза" очаква заради стачката да бъдат отменени 400 полета, което ще засегне около 50 000 пътници.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Пламен Пенчев/БТА