След диверсиите по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е сигурно, че започва световна енергийна война, която ще се води по всички важни енергийни трасета. Като се има предвид, че газопроводът "Ямал", който минава през Полша, беше затворен по-рано, а газопроводите, които минават през Украйна, са в разкъсвана от война зона, единственият, който остава напълно работещ, е "Турски поток", който доставя в няколко европейски държави газ от Русия, казва сръбският експерт д-р Мирослав Парович за вестник "Данас".

ЕК предлага таван за цената на руския газ

Следователно трябва да очакваме, че тази стратегически важна енергийна инсталация сега ще бъде под различни видове натиск и не трябва да се изключва възможността за физическа диверсия на самия тръбопровод или на някоя от компресорните станции, предупреди той.

"Ето защо всички сръбски служби за сигурност трябва да престанат да защитават действията на (президента) Александър Вучич, а трябва да започнат да работят активно за предотвратяване на потенциални нападения срещу енергийната сигурност на Сърбия. В същото време мнозинството от тези, които са ангажирани с диверсии, заемат едни от най-отговорните позиции в управлението", каза Парович.
 
БТА