Европейската комисия предлага да се въведе таван за цената руския газ, независимо дали се внася в ЕС по тръбопровод или в течно състояние. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон преди началото на днешното второ за месеца извънредно заседание на европейските енергийни министри в Брюксел.

Какво е въздействието на течовете от „Северен поток“ върху околната среда

"Вярвам, че не можем да имаме еднакъв подход към Русия и към партньорите, на които може да се има доверие", посочи еврокомисарят. "Трябва да предложим таван за цената на руския газ. С партньорите, с които можем да преговаряме, трябва да се споразумеем за "ценови коридор" за внасяния газ", заяви Симсон.

ЕК е готова да представи предложение за таван на цените на газа в ЕС, използван за производство на енергия, добави тя. "Вярвам, че днес ще направим поредна необходима стъпка за решаване на енергийната криза", посочи Симсон.

Природният газ поскъпва заради ескалацията на кризата с Русия

Еврокомисарят изрази очакване да бъде постигнато политическо решение по предложенията за ограничаване на потреблението на ток, както и за пренасочването на свърхпечалбите от производството на енергия към уязвимите домакинства и производства. Уверена съм, че министрите ще одобрят мерки за овладяване на цените на енергията, допълни тя.
БТА