/ iStock/Getty Images
Украйна използва система за лицево разпознаване, за да идентифицира руски войници, убити на нейна територия. това е важна стъпка напред в използването на тази будеща спорове технология, казаха вчера експерти пред Франс прес.

Киев гарантира, че информацията, получена благодарение на този софтуер, се използва за намиране и уведомяване на семействата на загиналите, като по този начин се заобикаля филтъра на руската военна пропаганда.

Този инструмент, използващ изкуствен интелект и разработен от американската компания "Клиървю Ей Ай" (Clearview AI), може да помогне на опечалените семействата да изразят скръбта си, но рискът от грешка е значителен.

„Ако сте руски родител, на когото е казано, че детето му е било убито, но това не е вярно, вие се озовавате в много сложна етична дилема“, подчертава Джим Хендлър, директор на Института за изследване на данни и приложения на Политехническия институт "Ренсълиър" в щата Ню Йорк.

"Clearview AI твърди, че е дала на украинските лидери безплатен достъп до своите услуги, които съпоставят изображения, публикувани в интернет, със снимки, качени на сървърите на компанията от потребители, които искат да идентифицират дадено лице.

„Украински служители, на които е предоставен достъп до Clearview AI, реагираха с ентусиазъм и очакваме допълнителна обратна връзка от тях“, каза в изявление главният изпълнителен директор и съосновател на компанията Хоан Тон-Тат.

Украинският вицепремиер Михайло Фьодоров написа в сряда в мобилното приложението Телеграм, че страната му използва "изкуствен интелект", за да сравнява профилите на руски войници в социалните мрежи със снимки на техните останки и да уведомява роднините за загиналите.
Той уточни, че една от целите е била да се „разсее митът за „специална операция“, използвайки израза, използван от Москва за военната си инвазия в Украйна.
Украинските власти не отговориха на молбата на АФП да получи разяснения във връзка с изявленията на Фьодоров.

Москва официално съобщи за 498 руски войници, убити от началото на конфликта, но тази цифра не е актуализирана от седмици. НАТО от своя страна определя броя на убитите, ранените или изчезналите руски военни на 40 000.
 
"Познати проблеми"

Използвано вече като инструмент за водене на война, лицевото разпознаване буди противоречиви реакции  - от заплахите, които тази технология създава за  личния живот, до алгоритмичните грешки при идентифицирането на чернокожи.

За експертите използването ѝ за идентифициране на загиналите може да се окаже проблемно, още повече, че раните, получени на бойното поле, са способни да променят значително чертите на лицето.

„Един от най-познатите проблеми на тази технология е, че тя не е перфектна“, казва Ерик Голдман, съдиректор на Института за правни проблеми в областта на  високите технологии към Правния факултет на Университета на Санта Клара. "Тя понякога прави погрешни идентификации, а това може да промени един живот", допълва той.

Преподавателят признава обаче, че технологиите могат да бъдат в помощ на семейства, които нямат вести от близките си, заминали ​​на война.
„Може да си представим случаи, в които би било добре да можем да намалим броя на изчезналите бойци“, каза Голдман. Той обаче не смята, че лицевото разпознаване е правилното решение.

В писмото, с което предлага услугите си на украинските власти, Clearview AI уверява от своя страна, че технологията ще бъде от голяма полза.
Компанията твърди, че базата ѝ данни съдържа 2 милиарда изображения от ВКонтакте (VK), руския еквивалент на Фейсбук, и може да идентифицира загиналите, без да се нуждае от пръстовите им отпечатъци, които често е трудно да бъдат получени.

Що се отнася до точността на нейната технология за идентифициране на загинали, Clearview AI казва, че тя работи " ефекасно независимо от евентуални наранявания по лицето" на загиналите. АФП не успя да провери по независим път тези твърдения.
БТА