/ iStock/Getty Images
59-годишен мъж, който е собственик на нидерландска компания в отбранителната индустрия е арестуван в Париж с обвинение за шпионаж в полза на Русия. Това съобщи нидерландската телевизия Ер Те Ла като се позовава на информация на американското правосъдно министерство.

Известно е още, че задържаният с име Николаос, от гръцки произход. Очаква се екстрадиция за САЩ. По време на разпита той е заявил че е собственик на Aratos Group, която има филиали в Нидерландия и Гърция. Занимава се с разработване на сателитни технологии, съобщи специално за БГНЕС журналистът Апостол Апостолов.

САЩ: Деактивирахме зловреден шпионски софтуер на руска разузнавателна агенция

"Обвиняемият и неговата компания очевидно са работили като изпълнител за НАТО и други съюзнически страни. В същото време са играели „двойна игра“ и са помагали на руските военни за разработването на оръжия от следващо поколение", заяви американският прокурор Бреон Пийс.

"Къртица в средите на холандската отбранителна индустрия", е лаконичното становище един от членовете.

Медиите в Нидерландия разясняват още, че гръкът е бил вербуван като шпионин за Русия през 2017 г., след което е предал американски военни технологии на руснаците. Той е направил това заедно с така наречените стоки с двойна употреба, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели. 
БГНЕС