/ iStock/Getty Images
Агенцията за вътрешна сигурност на Полша задържа още трима заподозрени за участие в шпионска дейност в полза на Русия. Това обяви прессекретарят на министъра, координиращ дейността на полските специални служби, Станислав Жарин.

„Агенцията за вътрешна сигурност разкри нови лица, действали в рамките на разкрита по-рано шпионска мрежа. Имаме работа със задържани, на които са повдигнати обвинения в шпионаж и участие в организирана престъпна група”, каза той и допълни, че общият брой на задържаните по това дело е достигнал 12 човека.

Специалните служби на Полша задържаха руски и беларуски граждани за шпионаж

„Става въпрос за лица, които са участвали в група, управлявана от руските специални служби. Те са изпълнявали конкретни задачи, поставени от руските специални служби - както традиционна разузнавателна дейност, така и пропаганда. Това е цяла мрежа, в която са влизали хора, получавали задачи по събиране на информация за маршрути и превози за Украйна. Тези хора са разпространявали и конкретно съдържание, поръчано от руската страна, което е част от активната пропагандна дейност, насочена срещу Полша”, заяви Жарин.

В началото на март полската Агенция за вътрешна сигурност задържа деветима чужденци, на които по-късно прокуратурата повдигна обвинения за шпионаж в полза на Русия и за участие в организирана престъпна група.

Външният министър Мариуш Камински заяви, че заподозрените са „провеждали разузнавателни дейности срещу Полша и са подготвяли диверсии по поръчка на руското разузнаване”. Полските власти не уточняват националността на задържаните. 
БГНЕС