Сняг и лед сковаха САЩ
Сняг и лед сковаха САЩ / снимка: БГНЕС

Сняг, лед и студен вятър сковаха САЩ от западното до североизточното крайбрежие, както и северната и централната част на страната, като предизвикаха проблеми най-вече с въздушния транспорт, съобщиха местните метеорологични служби, цитирани от АФП.

Орегон осъмна със сняг и лед, които причиниха повреди в електричеството, а пътищата в целия щат бяха затворени, съобщи местният вестник „Орегониън“. В съседния щат Вашингтон автомагистралите също бяха затворени, а хиляди пътници на летище Сиатъл-Такома бяха блокирани, съобщи местният в. „Сиатъл Пост Интелидженсър“. Очаква се снежната покривка в тази част на страната да достигне 25-30 см, съобщиха метеорологичните служби. „Това без съмнение е една от най-лошите бури от 1990 г. насам“, съобщи Дана Фелтън, метеоролог от Сиатъл, цитирана от АФП. „Подобна буря се случва веднъж на десет години“, допълни тя.

Метеорологичните служби в североизточната част на страната предупредиха да не се предприемат пътувания заради опасност от снежна буря, която се очаква да премине от езерото Мичиган до атлантическото крайбрежие.

Самолетните полети на летищата в Сан Франциско (Калифорния), Хюстън (Тескас), Бостън (Масачузетс), Ню Джърси и Ню Йорк регистрираха забавяне. В централните и северните райони на САЩ температурите паднаха от -12 до -17 градуса по Целзий и до -19 градуса в Чикаго, отбелязва БГНЕС.

Двама души загинаха при пътен инцидент на магистралата в Айова. В северната част на щата трактор, който трябвало да почисти снега от пътя, паднал в яма, като при инцидента е загинал шофьорът му. Още един човек е загинал при инцидент в Мичигън, съобщи телевизия CNN.